Google

Tuesday, April 7, 2009

Pepatah Melayu Moden


Pepatah melayu lama kita ada yang dah tak boleh pakai sekarang ni. Jadi untuk ianya terus dapat digunakan, maka harus kena modified sikit mengikut keperluan semasa. Berikut adalah antara pepatah yang telah diubah suai mengikut zaman sekarang.

1.Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta pun boleh undur,terlajak kapal terbang terpaksa ambil flight lain sebab k/terbang tiada gear reverse.

2.Bersatu kita teguh, bercerai kita kahwin lain.

3.Sudahlah jatuh ditimpa tangga, tercium pulak tahi ayam, terantuk pulak pasu bunga, kepala tercucuk pulak duri bunga, kaki terpijak pulak belahan pasu bunga... ishk seksa...seksa....

4.Alang-alang mandi biar guna sabun & syampoo.

5.Harimau mati meninggalkan belang, isteri mati meninggalkan gelang, suami mati meninggalkan hutang.

6.Sebab pulut santan binasa sebab mulut tak pasal-pasal kena saman malu berjuta-juta...

7.Biar putih tulang jangan kuning gigi.(gosok jangan tak gosok)

8.Kalau tiada angin masakan pokok bergoyang kecuali kalau ada beruk atas pokok tu.

9.Malang tak berbau tapi kentut yg berbau tu..uikss..hanya tuhan yg tahu..

10.Biar mati bini jangan mati anak.(boleh kahwin lagi...)

11.Makan hati berulamkan jantung pisang, kena pulak paru-paru masak kicap, tali perut goreng pedas, ginjal masak merah.

12.Alang-alang menyeluk perkasam biar sampai ketiak masam

13.Biar korek hidung jangan korek tabung

14.Berakit-rakit ke hulu,kalau nak ke hilir naik sajalah bot.

15.Sayangkan anak tangan-tangankan sayangkan isteri kahwin lagi satu.

16.Kalau padi katakan padi, tidak aku ternanti-nanti, kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi bukan kau sorang dalam dunia ni.....boleh blahlah....

17.Harapkan pagar, padi pulak yang makan pagar...

18.Kera dihutan disusukan anak dirumah mati takde duit nak beli susu lembu.

19.Tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat bercinta.

20.Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, kalau macam tu lebih baik tak payah hujan.

21.Biar lambat asalkan tak kena speed trap.

22.Kalau tiada rotan, pelempang pun jadilah....

23.Habis madu sepah tu jangan dibuang merata-rata.

24.Carik-carik bulu ayam lama-lama jadi bulu tangkis badminton

25.Air dicincang takkan boleh dibuat lauk kenduri.

26.Kerbau dipegang pada tali, manusia jangan dipegang sebarangan silap-silap kena lempang

27.Pinggan tak retak nasi tak dingin, kalau orang tak hendak tandanya kita tak cantik

28.Jinak-jinak siburung merpati, hendak dipegang tak dapat...klau susah tembak ajelah..

29.Takkan lari gunung dikejar, Tapi pasti gunung takkan datang kalau setakat dok tunggu aje...

30.Rambut sama hitam, kutu lain-lain. (kat kepala masing-masinglah)

31.Patah tumbuh, hilang reportlah polis.

32.Lembu punya susu, Ducth-Lady dapat nama.

33.Ditelan mati mak diluah tak keluar-keluar.

34.Berapa berat mata memandang, berat lagi klau angkat beras seguni...

35.Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya tak masuk Sukan Olimpik jugak.

36.Kalau ada jarum yang patah jangan disimpan di dalam peti, buang ajelah beli jarum yang baru.

37.Kalau ada sumur diladang, boleh hamba menumpang mandi, kalau ada umur yang panjang, bolehlah kita kahwin lari.......

38.Bunga bukannya sekuntum, kumbang pakai BMW pun bukan seekor....

39.Kajang Pak Malau Kajang berlipat, Kajang hamba dah jadi satey Kajang

40.Kalau kail panjang sejengkal, pancing ajelah dalam equarium.

41.Kalau takut dilambung ombak buatlah rumah jauh-jauh sikit dari pantai.

42.Pecah kaca pecah gelas, kalau dah pecah tu tak reti-reti nak ganti ke...

43.Ditelan pahit, dibuang macam mana nak baik demam(bab makan ubat ni)

44.rezki jgn ditolak,awek kena lah cari..

45.bagai pinang dilenyek bulldozer (bagi yg tak secocok)

18 comments:

  1. ustz follow la sye kt http://akubdkskola.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. salam..betul jugak tuan kan, bukan semua yg lama boleh diguna, kena adjust skit..gelak gak baca entri nih..jom tukar2 link ngan sy..

    ReplyDelete
  3. wahahahaha!!!!Hebat sungguh gubahan pepatah ini.
    saya tambah...
    dua tiga kicing berlari
    manakan sama si kucing belang
    mengapa orang bunuh orang
    sungguh jahat orang itu.

    ReplyDelete
  4. ahahah.

    dari aku pulak.

    1.sedangkan pagar bermulut pun dipercayai.
    maksud:jgn suka hati tilai org dari rupa fizikal.

    2.alang-alang menggenggam arang biar sampai itam satu badan.
    maksud:kalau nak wat keje bodo,biar nampak bodoh gile.


    3.tumbuh tanduk dihujung telur.
    maksud:pikir ar sendiri.

    4.Seindah Dikhabarkan
    maksud:Lebih indah khabar dari rupa punya lawan.

    5.mak mati diludah,bapak mati tertelan.
    maksud:gile susah hidup die

    6.masakan bangkai biawak ditolak.
    maksud:adalah bangsa yg tak tolak bangkai(tk nk gi tau)

    7.yang selamat pastinya lambat.
    fakta:betulkut.

    tu je lah idea yg gua ada

    ReplyDelete
  5. hahahaha...... gila de.....

    ReplyDelete
  6. siang jd laki malam jadi perempuan

    ReplyDelete
  7. Pisang emas dibawa belayar
    Balik belayar pisang dah habis..

    2 3 kucing berlari
    kucing dah lari semuanya penat

    Sepandai pandai tupai melompat
    Akhirnya kaki cramp susah nak jalan

    Siakap senohong gelama ikan duri
    Bercakap bohong dilanggar lori

    ReplyDelete
  8. ni bru btol la lawak......

    ReplyDelete
  9. ketupat pulut pisang suasa..
    mari dihidang musim tengkujuh..
    (lengkapkan..-hadiah menarik menanti anda)
    penginapan 2 hari siang malam

    ReplyDelete
  10. tanam pisang ditepi ubi,
    diletak baja disiram air,
    pisang xjd disondol labi-labi(sebenarnya lain),
    menangis xsudah sampai ke akhir.

    ReplyDelete
  11. Melentur buluh biarlah sampai menjadi wau..

    ReplyDelete
  12. tanam pisang rapat-rapat
    macam man pisang nak bernafas kalau rapt sangat
    sesak nafas lah pisang itu

    ReplyDelete
  13. buah cempedak diluar pagar
    ambik galah tolong jolokkan
    kami budak baru belajar
    abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

    ReplyDelete
  14. sikit-sikit,lama-lama jadi lama-lama-lama

    ReplyDelete
  15. siakap senohong gelama ikan duri..bercakap bohong lama-lama jadi menteri

    ReplyDelete
  16. cubit peha kiri,peha kakan pon cubit(baru rasa)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Siapa Aku?

My Photo
Seorang budak yang masih lagi pening dan tak tahu arah tujuan dlm hidup...Itu dulu lah but skrg ni my vision and mission getting clear and I'm proud to be what I'm now!